Rozpoczęła się kalendarzowa jesień, a wraz z nią sezon częstszych przeziębień i zachorowań na grypę. Dzięki odpowiedniej profilaktyce możecie zmniejszyć ryzyko choroby i cieszyć się zdrowiem w słoneczne, jesienne dni.
Kiedy pojawią się typowe objawy grypy – podwyższona temperatura, osłabienie, ból głowy, bóle mięśni i stawów, kaszel, wymioty i biegunka – należy udać się do lekarza lub od razu rozpocząć kurację, stosując domowe metody. Zanim jednak złapiemy infekcję, możemy starać się minimalizować jej ryzyko. Do podstawowych środków profilaktycznych możemy zaliczyć unikanie kontaktu z zarazkami, a więc dbanie o odpowiednią higienę, a także wspomaganie naturalnej odporności organizmu.
Niektóre wirusy mogą żyć nawet przez kilka godzin po wydostaniu się z organizmu, np. na takich powierzchniach, jak klamki, włączniki światła, przyciski w windach, blaty, poręcze. Aby nie dopuścić do zarażenia, należy przede wszystkim często i dokładnie myć ręce ciepłą wodą z mydłem. Kiedy nie jest to możliwe, np. w środkach komunikacji miejskiej, sklepach, miejscach publicznych, warto używać preparatów do dezynfekcji. Zabijają one znacznie większą liczbę zarazków, niż zwykłe mycie rąk, dlatego można ich używać również w domu, np. po powrocie ze spaceru. W okresie podwyższonego ryzyka można także starać się ograniczać czas przebywania w zatłoczonych pomieszczeniach. Części zarazków pomoże pozbyć się częste wietrzenie pomieszczeń, w którym się przebywa – nie tylko salonu, ale też sypialni przed snem czy kilka razy dziennie biura. Jeśli infekcja rozpoczyna się od kataru, koniecznie należy wyrzucać chusteczki higieniczne natychmiast po użyciu, a dłonie koniecznie zdezynfekować preparatem o wysokiej skuteczności bójczej wobec wirusów. Nie wolno używać jednej dwukrotnie ani nosić zużytej w torbie czy kieszeni.
Warto także pamiętać o tym, aby unikać dotykania dłońmi twarzy, szczególnie w miejscach publicznych. Jak wyliczyli eksperci z National Institutes of Health w Bethesda w Maryland, człowiek robi to ponad 3 razy na godzinę. W tym samym czasie także ponad 3 razy jego dłonie mają kontakt z obiektami „wspólnymi”, a więc takimi, których dotykają również inni ludzie. Przenoszenie mikroorganizmów między twarzą a tymi obiektami znacznie większy ryzyko rozprzestrzeniania się zarazków oraz zakażenia.
Poza dbaniem o higienę ważne jest wzmacnianie odporności. Pomoże w tym przede wszystkim prowadzenie zdrowego trybu życia – regularne uprawianie ćwiczeń, unikanie stresu, przesypianie wystarczające do zregenerowania się organizmu liczby godzin (według National Sleep Foundation dorośli powinni przesypiać od 7 do 9 godzin na dobę). Nie można zapomnieć także o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów – uzależnionej od naszego wieku, wagi i aktywności fizycznej. Wzmacniać odporność można również dzięki stosowaniu odpowiedniej diety, bogatej w witaminy i naturalne substancje antybakteryjne. W sezonie grypowym w menu muszą znaleźć się między innymi imbir, miód, cytryna, syrop z malin, sok z buraków, czosnek, natka pietruszki, cebula, szpinak, dzika róża i czarny bez.