Salmonelloza jest grupą chorób zakaźnych, wywołanych przez salmonellę. Do zakażenia nią dochodzi przede wszystkim przez spożycie żywności skażonej bakteriami znajdującymi się w przewodzie pokarmowym zwierząt, głównie jaj i mięsa drobiowego. Może być ona bardzo niebezpieczna, jednak przed zakażeniem można się uchronić, m.in. poprzez dezynfekcję rąk.
Lato jest ulubioną porą roku salmonelli. To właśnie teraz najtrudniej jest zapewnić potrawom niską temperaturę, zwłaszcza serwując jedzenie na różnego rodzaju straganach, festynach czy w food truck’ach, gdzie są ograniczone możliwości prawidłowego przechowywania produktów. W takich warunkach trudniej też zachować higienę – zarówno przyrządzającym posiłki, jak i je spożywającym. Upał i brak dostępu do bieżącej wody może okazać się niebezpiecznym połączeniem, a wyjątkową okazją do zakażenia może stać się jedzenie posiłków i przekąsek zawierających surowe jaja, przygotowywanych, przechowywanych lub sprzedawanych właśnie w tych miejscach. Do produktów wysokiego ryzyka należą m.in. lody, majonez, sosy, kremy w deserach i wszystkie dania je zawierające, a także tatar – ze względu na zawartość surowych jaj. W każdym z nich mogą bytować pałeczki salmonelli, która wywołuje salmonellozę – ostre zatrucie pokarmowe, skutkujące nieprzyjemnymi dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi lub poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jak rozpoznać, że doszło do zakażenia? Jeśli w ciągu 6 do 72 godzin od zjedzenia potraw zawierających ww. produkty zaobserwujemy u siebie te objawy, prawdopodobnie zaraziliśmy się salmonellą:
- Wysoka gorączka
- Silny, kurczowy ból brzucha
- Wymioty
- Biegunka
- Ból głowy
Do nietypowych objawów zakażenia salmonellą należą także bóle stawów. Nie każde zakażenie bakterią jest jednak niebezpieczne i jeśli nie należymy do grupy podwyższonego ryzyka (dzieci, osoby starsze i tez z obniżoną odpornością, np. przez inną chorobę), możemy uporać się z nim sami. Salmonelloza trwa zazwyczaj 3 – 7 dni i jeśli jej przebieg nie jest gwałtowny, a nasze samopoczucie z każdym dniem się poprawia, interwencja lekarza nie jest konieczna. Pamiętajmy jednak, że niezależnie od stopnia nasilenia objawów, ryzyko dalszego zakażania jest tak samo duże, dlatego jeśli podejrzewamy u siebie salmonellę, dla uniknięcia rozprzestrzeniania się bakterii, powinniśmy w okresie choroby zadbać w szczególny sposób o higienę. Tyczy się to głównie dezynfekcji dłoni, które są największym nośnikiem bakterii. Zarówno w domu, jak i poza nim warto dezynfekować dłonie specjalistycznym środkiem o szerokim spektrum bójczym.
Leczenie salmonellozy
W sezonie letnim powinniśmy zatem zwrócić szczególną uwagę na miejsca, w których spożywamy posiłki. Jeśli nie są one dostosowane do warunków atmosferycznych, nie posiadają odpowiedniego sprzętu chłodzącego, który podoła upałom, powinniśmy zrezygnować ze spożywania serwowanego w nich jedzenia. Niezwykle ważna jest także higiena. Dezynfekcja rąk przed posiłkiem może uchronić nas nie tylko przed salmonellozą, ale także wirusem opryszczki, grypy żołądkowej, gronkowca złocistego i wielu innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Doskonale do tego sprawdzi się spray do dezynfekcji rąk lub chusteczki do dezynfekcji rąk i powierzchni, dostępne online na www.dezynfekcja.pl.
Pamiętajmy także, że każde zakażenie salmonellą powinno zostać zgłoszone do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, by zapobiec dalszym zakażeniom i ewentualnej epidemii.