Choroby zakaźne wymienia się wśród 10 najczęstszych przyczyn zgonów, a oporność na antybiotyki stanowi w dzisiejszych czasach jedno z największych wyzwań w dziedzinie zdrowia. Przez długi czas ignorowano ostrzeżenia dotyczące spadku efektywności antybiotyków i innych środków leczniczych po dekadach ich nadużywania w leczeniu chorób ludzi i zwierząt oraz hodowli1. Obecnie światowe organizacje i lekarze wskazują na wagę problemu narastania oporności patogenów. Co się stanie, jeśli choroby zakaźne staną się nieuleczalne? W jaki sposób możemy zapobiec takiemu scenariuszowi?
Popularne choroby – np. zapalenie płuc, infekcje pooperacyjne czy gruźlica – stają się coraz częściej nieuleczalne ze względu na szerzenie się zjawiska oporności na leki. Jak pokazuje raport przygotowany na zlecenie rządu Wielkiej Brytanii, co roku na choroby wywołane bakteriami antybiotykoopornymi na świecie umiera 700 tys. ludzi, w tym 230 tys. na gruźlicę. Jeśli nie zostaną podjęte działania w tym obszarze, to do 2050 r. liczba ta może wzrosnąć nawet do 10 milionów2. Dodatkowo kolejny kryzys ekonomiczny – po tym wywołanym koronawirusem – znacznie nadwyrężyłby gospodarkę, a – jak ostrzega Bank Światowy – zjawisko antybiotykooporności może wyrządzić straty ekonomiczne porównywalne do kryzysu finansowego z lat 2008–2009. Jaka jest geneza zjawiska antybiotykooporności?
Co było przed odkryciem antybiotyków?
Już starożytni stosowali naturalne środki, które miały przeciwdziałać infekcjom, np. miód, zioła czy odchody zwierząt. Informacje o pozytywnych skutkach innej terapii – miejscowego stosowania spleśniałego chleba – przekazują źródła starożytnego Egiptu, Chin czy Grecji3. Nie zdawano sobie jednak sprawy, jakie organizmy wywołują choroby zakaźne i epidemie, a ich przyczyny upatrywano w gniewie sił nadprzyrodzonych, np. w II w. n.e. podczas serii zachorowań epidemiologicznych w Imperium Rzymskim. W średniowieczu sądzono, że choroby to kara za grzechy4. Nawet jeśli pojawiały się hipotezy o działaniu czynników innych niż boskie, to ówcześni intelektualiści nie byli w stanie empirycznie ich zweryfikować i w konsekwencji nie wywarły wpływu na sposoby leczenia. Można tu wspomnieć pracę De Contagione et Contagiosis Morbis (O zakażeniu i chorobach zakaźnych, 1546 r.) Girolamo Fracastoro wskazującego zarodniki jako przyczynę chorób zakaźnych5.
Dopiero zaobserwowanie istnienia bakterii pod mikroskopem i odkrycie ich wpływu na powstawanie infekcji zrewolucjonizowało sposób postrzegania chorób i zapobiegania ich rozprzestrzenianiu. A wszystko za sprawą skromnego kupca z Delft (obecnie – miasto w Holandii), badacza-samouka i konstruktora mikroskopów – Antoniego van Leeuwenhoeka. „W roku 1675, mniej więcej w połowie września […] odkryłem małe stworzenia w wodzie deszczowej, która stała jedynie kilka dni w nowej balii […]. Te małe zwierzątka na moje oko były ponad dziesięć tysięcy razy mniejsze niż rozwielitka lub dafnia” – pisał o swoich obserwacjach w liście do sekretarza Królewskiego Towarzystwa w Londynie. W 1678 r. odkrycie bakterii, zwanych wtedy animalcules (z łac. zwierzątka), zweryfikował i potwierdził Robert Hooke, ceniony przyrodnik i naukowiec. Odkrycie Leeuwenhoeka zostało docenione: przyjęto go w szeregi najbardziej prestiżowej organizacji naukowej – Towarzystwa Królewskiego, a jego sklep odwiedzały ważne osobistości ówczesnych czasów – m.in. królowa Anglii Maria II Stuart7.
Największe zasługi w ustaleniu związku między działaniem w organizmie poszczególnych szczepów bakterii a powstawaniem chorób przypisuje się Robertowi Kochowi i Louisowi Pasteurowi. W 1873 r. Robert Koch rozpoczął badania nad wąglikiem. Analizował wymazy krwi owiec noszących objawy zakażenia wąglikiem i zdrowych. Następnie przeprowadził eksperymenty na gryzoniach, które zarażał laseczkami wąglika. Dowiódł, że przyczyną choroby była bakteria, która atakuje i ludzi, i zwierzęta. Koch, który w początkach kariery prowadził badania w małym miasteczku Cesarstwa Niemieckiego – Wolsztynie, w 1905 r. za swoją działalność został uhonorowany nagrodą Nobla8. Z kolei Pasteur badał m.in. gorączkę połogową i wąglika. Pobierał próbki krwi, wydzielin, krosty i obserwował pod mikroskopem. Tezę o wywoływaniu chorób przez mikroby ogłosił w 1879 r. na wykładzie w Narodowej Akademii Medycznej w Paryżu9.
Koch i Pasteur zostali uznani za prekursorów bakteriologii. Jednym z następstw odkrycia istnienia mikroorganizmów i ich związku z pojawianiem się chorób były badania nad sposobami leczenia zakażeń. Wtedy pojawiły się antybiotyki…
Początek ery antybiotyków
Za pierwszy antybiotyk uznać można lek oparty na ekstraktach B. poycyaneus nazwany pyocyanase, który został opracowany w 1899 r. przez Rudolpha Emmericha i Oscara Löwa. Badacze odkryli, że zielona bakteria wyizolowana z bandaży chorych pacjentów hamuje rozwój innych mikrobów. Skuteczność leku była jednak niska10.
Dopiero odkrycie penicyliny i jej wyizolowanie zmieniło ówczesny świat medyczny. We wrześniu 1928 r. przed wyjazdem na urlop Aleksander Fleming umieścił na szalkach Petriego11 gronkowce. W tym samym budynku, w którym pracował Fleming, piętro niżej inny naukowiec hodował odmianę Penicillum notatum – pleśń, która rozprzestrzeniła się po budynku i dostała się do szalek przygotowanych przez Fleminga. Po powrocie do laboratorium lekarz zauważył, że wokół kolonii pleśni nie było gronkowców. Odkrył, że pleśń może mieć właściwości antybakteryjne. Niestety nie udało mu się wyizolować i oczyścić penicyliny, a badania nad tą substancją zatrzymały się na kolejnych 10 lat. To badacze z Oksfordu – Howard Florey i Ernest Chain – wyizolowali substancję czynną. Przeprowadzili eksperymenty i udowodnili, że penicylina nie wywołuje szkodliwych działań ubocznych oraz jest skutecznym środkiem chemioterapeutycznym, czyli zabija drobnoustroje. Pierwsze wyniki badań opublikowali w 1940 r. Wkrótce rozpoczęto produkcję penicyliny, co w czasach II wojny światowej okazało się nie lada wyzwaniem. W 1945 r. Aleksander Fleming, Howard Florey i Ernest Chain otrzymali nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie penicyliny i jej leczniczych właściwości12.
Po zastosowaniu penicyliny ruszyły prace nad kolejnymi antybiotykami, opracowano też formy umożliwiające stosowanie doustne. Antybiotyki stały się najbardziej skutecznymi lekami i zyskiwały na popularności, a lata 60. i 70. XX w. zostały nazywane złotą erą antybiotykoterapii13.
Co sprawiło, że antybiotyki – ratując miliony istnień – przyczyniły się równocześnie do powstania nowych, opornych na leczenie szczepów bakterii? Czy działania prewencyjne – m.in. monitorowanie konsumpcji antybiotyków, utrzymanie higieny i dezynfekcja – mogą uchronić świat przed nastaniem ery postantybiotykowej, kiedy możliwości leczenia popularnych dziś chorób zostaną znacznie ograniczone? O tym już niebawem w drugiej części tekstu! 🙂
Więcej informacji na temat profilaktyki zakażeń znajdziesz na stronie www.medisept.pl
2 Tamże; Tackling Drug-resistant Infections Globally: Final Report and Recommendations. The Review on Antimicrobial Resistance, May 2016, https://www.biomerieuxconnection.com/wp-content/uploads/2018/04/Tackling-Drug-Resistant-Infections-Globally_-Final-Report-and-Recommendations.pdf (17.02.2021 r.).
3 K. Gould, Antibiotics: from prehistory to the present day, “Journal of Antimicrobial Chemotherapy” 2016, vol. 71, no. 3, s. 572–575.
4 M. Kopczyński, Od powietrza, głodu, ognia i wojny…, https://muzhp.pl/pl/c/2170/od-powietrza-glodu-ognia-i-wojny (dostęp: 15.02.2021 r.); https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,81011,w‑polskiej-historii-nie-brak-bylo-epidemii-dawniej-pojawialy-sie-nawet-co (dostęp: 15.02.2021 r.).
5 Więcej o życiu i teorii Girolamo Fracastoro w: https://www.britannica.com/biography/Girolamo-Fracastoro#ref131621 (dostęp: 18.02.2021 r.).
6 Za: G.W. Friedland, M. Friedman, Krótka historia medycyny, Warszawa 2017 (e‑book).
7 Tamże; https://www.lensonleeuwenhoek.net/content/overview-lens-leeuwenhoek (dostęp: 17.02.2021 r.); https://www.britannica.com/biography/Antonie-van-Leeuwenhoek (dostęp: 17.02.2021 r.).
8 G.W. Friedland, M. Friedman, dz. cyt.; Z. Zwolska, Robert Koch – bakteriolog, lekarz, humanista. Pamięci uczonego w 170. rocznicę Jego urodzin, „Nauka” 2013, nr 4, s. 146, 158–161, 170–171, https://journals.pan.pl/Content/92126/mainfile.pdf?handler=pdf (dostęp: 18.02.2021 r.).
9 G.W. Friedland, M. Friedman, dz. cyt.; W.S. Ostrowski, Wkład Ludwika Pasteura do rozwoju mikrobiologii i biotechnologii, „Rocznik Towarzystwa Naukowego Warszawskiego” 1995, t. 58, s. 29–40, http://mazowsze.hist.pl/35/Rocznik_Towarzystwa_Naukowego_Warszawskiego/741/1995/25553/ (dostęp: 18.02.2021 r.).
10 M. Stawarczyk, Mikroorganizmy w produkcji antybiotyków, „Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej” 2017, nr 126, s. 9, http://www.aptekarzpolski.pl/wp-content/uploads/2017/03/022017.pdf (dostęp: 19.02.2021 r.); K. Gould, dz. cyt., s. 572.
11 Szalka Petriego – okrągłe, płaskie naczynie szklane lub plastikowe stosowane do hodowania mikroorganizmów (za: http://stareaneksy.pwn.pl/biologia/1.php?id=1476820, dostęp: 5.03.2021 r.).
12 G.W. Friedland, M. Friedman, dz. cyt.; https://www.britannica.com/biography/Alexander-Fleming (dostęp: 22.02.2021 r.); http://naukaonline.pan.pl/index.php/nasze-teksty/nauki-biologiczne/item/108-wynalazca-z-przypadku (dostęp: 22.02.2021 r.); https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1945/florey/biographical/ (dostęp: 22.02.2021 r.); artykuł Aleksandra Fleminga na temat m.in. właściwości penicillum: A. Fleming, On the antibacterial action of cultures of a Penicillium with special reference to their use in the isolation of B. influenza, “The British Journal of Experimental Pathology” 1929, 10(3), s. 226–236, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2048009/pdf/brjexppathol00255-0037.pdf (dostęp: 22.02.2021 r.).
13 G.W. Friedland, M. Friedman, dz. cyt.; K. Gould, dz. cyt.; https://www.termedia.pl/mz/Prof-Hryniewicz-Bakterie-oporne-na-dzialania-antybiotykow-sa-wszedzie,36912.html (22.02.2021 r.).