W kuchni aż roi się od zarazków – przygotowując codzienne posiłki lub bawiąc się podczas rodzinnego gotowania, jesteśmy narażeni na ich działanie. Nie trzeba się ich bać. Wystarczy wiedzieć, jak sobie z nimi radzić.
- Kuchenne tekstylia
Ręczniki, ścierki kuchenne i gąbki do zmywania stanowią idealne środowisko do rozwoju bakterii. Szczególnie zmywaki, które przeważnie są wilgotne, ułatwiają mikroorganizmom namnażanie się. Dlatego bardzo ważne jest, aby je regularnie prać lub wymieniać. Ta sama zasada dotyczy także innych tekstyliów kuchennych.
- Ostrożności nigdy za wiele
Amerykańska agencja Centres for Disease Control and Prevention doradza, aby codziennie pod koniec dnia wkładać zmywaki do mikrofalówki na 30 sekund lub umyć je wraz z naczyniami w zmywarce. Dzięki temu można wyeliminować mikroorganizmy bytujące na gąbce.
- Rozsądny podział
W związku z tym, że obecności zarazków w kuchni nie da się całkowicie wykluczyć, ważne jest, aby ograniczyć ich rozprzestrzenianie. W tym celu warto mieć osobne ręczniki do rąk, blatów, naczyń i produktów spożywczych. Dzięki temu zarazków przyniesionych do domu na dłoniach nie przeniesiemy na czyste sztućce czy świeżo umyte owoce.
- Czyste dłonie
Z tego samego powodu należy myć ręce po każdorazowym dotknięciu surowego mięsa, zwłaszcza drobiu, a także jaj, gąbki do naczyń czy pokrywy kosza na śmieci. Samo mycie jednak nie wystarczy. Aby pozbyć się wszystkich wirusów i bakterii, nie wolno zapominać o dezynfekcji dłoni odpowiednim preparatem MEDISEPT Żel do dezynfekcji rąk 100ml Papaya — Dezynfekcja.pl.
- Po nitce do kłębka
Jakich przedmiotów w kuchni stale dotyka się brudnymi rękoma, a pewnie już nie tak często je czyści? Uchwyty do szafek, szuflad czy klamki – to na nich zbierają się zarazki przenoszone na dłoniach. Należy uwzględniać te miejsca przy każdych porządkach!
- Powierzchnie kuchenne
Aby jak najlepiej dbać o higienę blatu kuchennego, powinno się dezynfekować go specjalnymi preparatami. Nadają się one również do dezynfekcji desek do krojenia, noży i innych akcesoriów kuchennych. W domu warto mieć także osobne deski przeznaczone do różnych rodzajów produktów. Należy także unikać krojenia mięsa na desce przeznaczonej do warzyw i owoców oraz w miarę możliwości zastąpić drewniane deski plastikowymi, gumowymi lub kamiennymi. Bakterie trudniej się na nich osadzają! O produktach do stosowania w kuchni czy restauracji dowiesz się w zakładce HoReCa — Medisept.
- Ukryte nieczystości
Każdorazowo powinno się zakrywać kosz na śmieci. Pokrywka na śmietniku nie tylko hamuje brzydki zapach, ale przede wszystkim blokuje dostęp do resztek jedzenia i innych odpadów owadom. Dzięki temu nie będą mogły na nich siadać i przenosić zarazków na inne przedmioty czy produkty.