Co wiesz o wirusach? Niewiele? Pora to zmienić, ponieważ większa wiedza na ich temat pozwala lepiej unikać wywoływanych przez nie chorób. Odkrywamy tajemnice wirusów.
Czym są wirusy?
Wirusy to najmniejsze występujące w przyrodzie organiczne cząsteczki. Średnio cząsteczka wirusa jest kilkaset razy mniejsza od cząsteczki bakterii. Są zbudowane z białek i kwasów nukleinowych, czyli fragmentów DNA lub RNA. Nie potrafią one samodzielnie rosnąć, syntezować białek ani się rozmnażać. Potrzebują do tego – a więc w ogóle do przetrwania – innych żywych komórek.
Co oznacza nazwa „wirus”?
Nazwa „wirus” pochodzi z łaciny i oznacza „truciznę” lub „jad”. Ma ona związek z tym, jak wirusy egzystują. Korzystając z komórek gospodarza, które są im potrzebne do przetrwania, jednocześnie je zarażają. A do zakażenia może dojść na bardzo wiele sposobów – poprzez wydzieliny, kontakt bezpośredni, powietrze oraz wodę. Wirusy zakażają nie tylko ludzi, ale wszystkie rodzaje organizmów – zwierzęta, rośliny, a nawet… bakterie!
Czy wszystkie wirusy są złe?
Tak – wszystkie znane wirusy są złe – mają niekorzystny wpływ na człowieka. To właśnie znacznie odróżnia je od bakterii. Bakterie w przyrodzie są i dobre, i złe. Czasami ta sama bakteria może powodować jakąś dolegliwość, ale jednocześnie pomagać uniknąć innej. Wirusy natomiast wszystkie są szkodliwe dla człowieka i innych żywych organizmów.
Czy antybiotyki działają na wirusy?
Żadne antybiotyki nie działają na wirusy! Jak to możliwe? Wirusy – jak pisaliśmy wyżej – nie są samodzielnymi organizmami, między innymi nie posiadają własnego systemu metabolicznego. W związku z tym zawarte w antybiotykach substancje mogą wpływać tylko i wyłącznie na komórkę gospodarza, na której bytuje dany wirus.
Czy powinniśmy bać się wirusów?
Wirusy mogą stanowić bardzo poważne zagrożenie, ale dopiero wtedy, kiedy przedostaną się do organizmu. Dlatego najlepszym sposobem zabezpieczenia jest profilaktyka, czyli niedopuszczenie do zarażenia. Prawidłowe przestrzeganie zasad higieny – częste i dokładne mycie rąk, dezynfekowanie ich, kiedy nie mamy możliwości umycia, unikanie bezpośredniego kontaktu z chorymi osobami, mycie produktów spożywczych przed zjedzeniem i przetwarzaniem – skutecznie obniża ryzyko zarażenia szkodliwymi wirusami.
Źródła:
jagranjosh.com, discovermagazine.com, mowimyjak.pl, poradnia.pl