Część z nich powoduje wiele schorzeń — od niegroźnych, jak zapalenie mieszków włosowych, przez poważniejsze, np. angina, czy zapalenie ucha środkowego po sepsę — niebezpieczną dla zdrowia i życia. Czym są paciorkowce, które choroby wywołują, dla kogo zakażenie tą bakterią jest szczególnie niebezpieczne i jak zmniejszyć jego ryzyko?
Czym są paciorkowce i jakie choroby wywołują?
Paciorkowce, zwane też streptokokami (z gr. streptos – oznacza coś wyginającego się), dzieli się na kilkanaście grup oznaczonych literami od A do O. W większości stanowią one element ludzkiej flory bakteryjnej i nie są zagrożeniem. Jednak część z nich, tj. paciorkowce z grupy A, B i D oraz paciorkowiec zieleniejący i pneumokoki, wywołują choroby, w tym bardzo poważne. Odpowiadają za więcej chorób – od tych stosunkowo niegroźnych, jak zapalenie mieszków włosowych lub liszajec, poprzez poważniejsze, jak angina i szkarlatyna, róża czy zapalenie płuc. Są jednak również przyczyną bardzo poważnych problemów ze zdrowiem, które mogą nawet zagrażać życiu chorego. Należą do nich m.in. posocznica (sepsa), kłębuszkowe zapalenie nerek, zapalenie wsierdzia oraz martwicze zapalenie powięzi.
Najczęściej atakującym nasz organizm jest paciorkowiec ropny z grupy A, odpowiedzialny m.in. za wspomnianą już anginę ropną, szkarlatynę (płonicę), zapalenie zatok, u dzieci – zapalenie ucha środkowego.
W jaki sposób dochodzi do zakażenia?
Bakteria przenosi się drogą kropelkową lub przez dotyk, dlatego wystarczy kichnięcie lub kaszlnięcie osoby zakażonej, by paciorkowiec przeniósł się na inny organizm. Ryzyko zakażenia zwiększa również jedzenie niemytych owoców i warzyw lub dotykanie tych samych przedmiotów i powierzchni, których dotykał chory. Niedostateczna higiena jest kluczowym czynnikiem zwiększającym ryzyko zarażenia paciorkowcem, a jej przestrzeganie, m. in. częste mycie rąk i ich dezynfekcja, szczególnie po powrocie z miejsc publicznych, a także mycie warzyw i owoców – zmniejsza to ryzyko znacząco.
Które paciorkowce stanowią największe zagrożenie?
Niezwykle groźne – szczególnie dla dzieci, osób starszych i tych z osłabioną odpornością są pneumokoki, zwane dwoinką zapalenia płuc – paciorkowce występujące w gardle i zatokach nosowych. U grupy podwyższonego ryzyka bakterie te mogą prowadzić do zakażenia krwi (bakteremii), ostrego zapalenia płuc, skutkującego ich obrzękiem i niewydolnością oddechową, zakażeniem opon rdzeniowo-mózgowych, a także do posocznicy – zagrażającej życiu dysfunkcją narządową, spowodowaną zaburzoną regulacją odpowiedzi ustroju na zakażenie.
Na paciorkowce, szczególnie z grupy B, narażone są noworodki, u których dochodzi do zakażenia jeszcze w łonie matki, wywołując u płodu sepsę. Chorobotwórcze drobnoustroje obecne są także w płynie owodniowym, który w trakcie porodu przedostaje się do płuc dziecka, wywołując zapalenie płuc i opon rdzeniowo-mózgowych. Bakterie te, zwane również paciorkowcami bezmleczności krów, prawdopodobnie pochodzą od zwierząt, a do zakażenia matki dochodzi zwykle na skutek spożywania przez nią niepasteryzowanych produktów mlecznych. Rozwijają się w przewodzie pokarmowym, jednak ich kolonizacja rozszerza się również na drogi rodne, dlatego ryzyko zarażenia dziecka w trakcie porodu jest bardzo duże.
Szacuje się, że aż 10–30 % ciężarnych jest zakażonych paciorkowcem typu B, dlatego przed zajściem w ciążę warto więc wykonać badanie w kierunku GBS. Jeśli wynik jest dodatni, stanowi wskazanie do zastosowania profilaktyki antybiotykowej, która likwiduje nosicielstwo bakterii w drogach rodnych.