Miłośnicy sezonowej kuchni zawsze z niecierpliwością wyczekują kolejnych miesięcy i pojawiających się w nich świeżych warzyw i owoców. Wiecie, jaki wpływ na zdrowie mają te dostępne w maju i czerwcu?
W gorące dni nic tak nie smakuje, jak orzeźwiający chłodnik! Jego podstawowy składnik, botwinka, to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe warzywo. Przede wszystkim, dzięki zawartości dużej ilości żelaza, pomaga zapobiegać anemii. Ma także dużo wapnia i witamin, zwłaszcza A i C. Dodatkowo botwinka odtruwa i odkwasza organizm, poprawia koncentrację oraz łagodzi stres.
Kolejnym sezonowym przysmakiem, który większość z nas najbardziej lubi jeść po ugotowaniu, jest bób. Ponieważ zawiera bardzo dużo białka, które dobrze zastępuje to pochodzenia zwierzęcego, jest polecany osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Bób jest także bogaty w sod i potas. Bób to także dobry wybór dla osób będących na diecie. Gotowany bób w 100 g zawiera wprawdzie aż 110 kcal, ale posiada niską zawartość tłuszczu i dużo rozpuszczalnego błonnika. Spożycie bobu spowalnia proces trawienia i dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości.
Powoli na straganach warzywnych zaczyna pojawiać się także fasolka szparagowa. Pozytywnie wpływa ona na obniżanie cholesterolu we krwi oraz poprawia stan skóry. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego wspiera organizm w produkcji białych krwinek i poprawia wydolność układu immunologicznego. Polecana jest także kobietom cierpiącym z powodu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy – fasolka szparagowa łagodzi ich objawy.
Przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych doskonale sprawdzi się lekko kwaskowata czerwona porzeczka. Nie tylko pomaga łagodzić problemy gastryczne, ale ma także pozytywny wpływ na zwalczanie chorób układu krążenia oraz wzmacnianie układu odpornościowego.
Bogatym źródłem potasu – minerału pomagającego pozbyć się nadmiaru soli z organizmu – są czereśnie. Mają one również pozytywny wpływ na nasze stawy, nerki oraz serce. Są także źródłem witamin B, A i C. Dzięki tym dwóm ostatnim poprawiają wygląd skóry oraz działają oczyszczająco. Dodatkowo zawarta w owocach witamina B5 pomoże z walką artretyzmem.
Lubicie agrest? Warto korzystać z niego w sezonie, ponieważ zawiera duże ilości luteiny. Substancja ta pomaga zapobiegać wielu schorzeniom i chorobom naszego organizmu, m.in. chorobom układu krążenia, chorobom oczu i nowotworom. Kwasy zawarte w agreście wspomagają zaś trawienie. Owoc ma także pozytywny wpływ na poprawę pamięci i łagodzenie stresu.